Categorieën
Cultuurland

Cultuurland wil verrassen!

Een dag vol met optredens met tussendoor een wandeling door een prachtig stukje natuur langs diverse kunstwerken. Het kan op 29 juni aanstaande want dan vindt de zesde editie van Cultuurland plaats. Het kunstzinnige festival hoopt de bezoekers ook dit jaar weer te verrassen met hun veelzijdigheid. “Het is een heel laagdrempelig festival, heel ontspannen. Als je van cultuur en gezelligheid houdt dan zit je hier op je plek.”

Door José van der Burg

Ederveen – “Cultuurland is een geweldige dag waarop alles samenkomt”, vertelt Maarten Schraa. Maarten is medewerker bij Momo Theaterwerkplaats, waar ze druk bezig zijn met de voorbereidingen voor het festival. Er komt inderdaad een hoop samen op die ene zaterdag. Theater, dans, acrobatiek en muziek, maar ook beeldende kunst. En alles geïnspireerd door het thema van dit jaar: Lucht. “Vorig jaar was het thema ‘Vogels’, dit is een mooi vervolg daarop.” Op het festival zijn er uiteraard optredens van de deelnemers van Momo, maar ook veel optredens van artiesten van buitenaf. En steeds vaker benaderen die zelf het festival met de vraag of ze mee mogen doen. “Wij vinden het belangrijk om ons op deze manier in de wereld te zetten, maar vooral willen we dat leuke festival organiseren en hier een ontzettend gave dag met elkaar beleven. Dat staat bovenaan.”

Ontmoetingen

Het idee achter het gratis festival sluit mooi aan bij de visie van Ellis Hiensch, de drijvende kracht achter de werkplaats. “We willen een plek zijn waar iedereen welkom is, waar van alles te beleven is en waar ontmoetingen kunnen plaatsvinden.” Om die reden is het terrein tegenwoordig ook een rustpunt voor wandelaars. “We zitten hier natuurlijk een beetje achteraf maar we vinden het juist leuk als er mensen langskomen!”

Sculptuurland

Voor die wandelaars is er nu al genoeg te zien want Sculptuurland, de beeldentuin die onderdeel is van het festival, is nu al geopend voor publiek. Tot 18 juli kunnen belangstellenden de beelden bekijken die verspreid staan over een uniek stukje natuurgebied. “Het was ooit gewoon een weiland”, vertelt Ellis. “Samen met de gemeente hebben we het plan gemaakt om er een natuurterrein van te maken.” Nu is het een rustplaats voor dieren die worden opgejaagd door snelweg en spoor. Het is bijna niet voor te stellen dat hier ooit alleen gras was, vertelt kunstenaar Roeland van de Wall Repelaer. Hij heeft zijn atelier op het terrein van Momo. In het natuurgebied achter de werkplaats staan altijd wel een paar werken van hem maar voor Sculptuurland nodigt hij ook andere kunstenaars uit. “Het is mooi om de beelden zo in het terrein te zien, dan gaat de natuur ermee aan de slag.”

Foto:
Door José van der Burg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *