Programma 09-10-2021

14:15 Tg Signum

15:00 interactieve lezing Paul van Dijk

16:30 Tg Signum

Het is naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen op het gebied van COVID nodig om je aan te melden. Doe dit via onderstaande knop!

Tg Signum

Samen Blauw

Twee blauwe figuren wonen samen in een blauw huis. Met hun blauwe spulletjes, hun blauwe kleren en hun blauwe eten zijn ze heel gelukkig in hun blauwe routines. Iedere dag lezen ze de blauwe krant, eten ze blauwe boterhammen, spelen ze blauwe spelletjes en verzorgen ze hun blauwe bloemen. Alles is rustig en overzichtelijk.
Tot er op een dag een oranje vlek hun blauwe bestaan binnendringt.

Wat doe je als de wereld om je heen begint te veranderen terwijl jij daar nog niet aan toe bent?
Hoe ga je ermee om als de persoon die jij dacht helemaal te kennen toch anders blijkt te zijn?
Durf je open te staan voor verandering, of houd je liever vast aan dat wat er altijd was?

De voorstelling Samen Blauw is geschikt voor horende en dove kinderen vanaf 6 jaar.
In de voorstelling wordt zowel gebarentaal als gesproken Nederlands gebruikt. Daarnaast is de voorstelling heel fysiek en visueel waardoor je ook zonder de taal mee te krijgen van de voorstelling kunt genieten.

Over Tg Signum

Wat willen wij?

Wij willen theater maken waarbij de Dovencultuur en de horende cultuur samenkomen. De uitwisseling en de verschillen tussen deze twee culturen is onze artistieke inspiratiebron.
Wij willen het theater meer toegankelijk maken voor zowel doof publiek als dove acteurs. Diversiteit is noodzakelijk voor de groei van onze samenleving, laten we die rijkdom aan diversiteit omarmen.

Hoe doen we dat?

Wij maken voorstellingen waarin dove en horende acteurs samen op het toneel staan. In onze voorstellingen speelt Nederlandse Gebarentaal altijd een grote rol. Wij streven ernaar de voorstellingen altijd toegankelijk te maken voor een breed publiek, doof, slechthorend of horend, iedereen moet van ons werk kunnen genieten. Hiervoor gebruiken wij verschillende toegankelijkheidsmiddelen als ondertiteling, dubbeling van rollen of inzet van tolken. Toch mag de artistieke kwaliteit niet ten koste gaan van de toegankelijkheid. Bij voorkeur verwerken wij de toegankelijkheidsmiddelen op een artistieke manier in de voorstelling.

Daarnaast vinden wij het heel belangrijk dat het theaterveld in Nederland meer toegankelijk wordt voor professionals met een auditieve beperking. Daarom bieden wij talentvolle amateurspelers de mogelijkheid om bij ons in een professionele voorstelling te spelen en zo hun theatrale kwaliteiten te ontwikkelen. Hiervoor werken wij samen met professionele acteurs en regisseurs, zowel horend als doof.
Binnen de repetities werken wij altijd met ondersteuning van een tolk.

Gebarentaal binnen het theater kan zijn als muziek voor de ogen. Een combinatie van dans, gebarentaal, zang en poëzie is heel bijzonder en kan het publiek raken en ontroeren. De schoonheid van een intentie volledig fysiek overbrengen kan overweldigend zijn en de kijker uitdagen tot nieuwe inzichten. Toegankelijkheid en inclusie zijn kernwaarden in ons werk. Kunst en theater zouden voor iedereen beschikbaar moeten zijn.

Interactieve lezing Paul van Dijk

Ook zal 9 oktober Paul van Dijk een interactieve lezing
verzorgen, met live experimenten en prachtig beeldmateriaal,
over een onderbelichte kant van water. En over wat water van
ons nodig heeft.

www.paul-van-dijk.com

Over Paul van Dijk:

Water heeft mijn bijzondere interesse, en ook dat dank ik aan John Wilkes, de ‘ontdekker’ van het flowformprincipe. Vanaf 1990 ontwerp ik flowforms en waterkunstwerken, meestal in opdracht maar ook als vrij ontwerp. En geef ik er cursussen over en (educatieve) workshops, aan ingenieurs, waterschapskaders en belangstellenden. Water is fascinerend: puur dynamisch leven, zònder vorm of kleur. En van levensbelang voor alles wat leeft ìn vorm en kleur: planten, dieren, mensen. Het stelt zich belangeloos beschikbaar voor de meest verschillende groeiprocessen en vormen van leven. Het bepaalt niet, maar maakt mogelijk! Het is het onderdeel van

mijn werk dat bij mij het meest appelleert aan een nieuw soort kunstenaarschap: in dienst van het leven.